A profi fotósok eszköze

A professzionális képalkotás mesteri eszköze a drónfotózás területén - Yuneec & Leica

Yuneec Typhoon H3 + Leica ION L1 Pro

A Yuneec Typhoon H3 + Leica a légi fotóipar királya. Kétségtelen, hogy a Yuneec és a Leica rendkívüli együttműködésének célközönsége a fotósok és videósok csoportja lett. A Yuneec hozta is a tőlük megszokott minőséget és egy megbízható, precíz, stabil alapot készített a Leica által tervezett professzionális kamerának. A végeredmény egy fotós/videós igényekre szabott, kiemelkedő képminőséggel rendelkező és korlátlan lehetőségeket biztosító párosítás lett. A Typhoon H3 és az ION L1 Pro egyedülálló módon egyesíti a művészetet és a modern technológiát, hogy szó szerint és átvitt értelemben is a magasba emelje a fényképészetet.

„Lopakodó” légi fényképezőgép

A H3 esetében nagy figyelmet fordítottak a zajkibocsátás csökkentésére. Ismerős érzés, amikor egy rendezvényen vagy esküvőn felpörögnek a rotorok és a teljes repülés ideje alatt rosszalló pillantásokat vetnek a résztvevők a hangzavar miatt? Na és amikor természetfotósként szeretnénk megörökíteni a vadvilágot, de ahogy közelítünk a témánk felé máris szétszéled a csorda? 

A H3 hatrotoros kialakításának köszönhetően alacsonyabb fordulatszám mellett tudja biztosítani a szükséges felhajtóerőt, míg például a Phantom 4 Pro négyrotoros megoldásának relatíve nagyobb fordulatra van szüksége az adott tömeghez való felhajtóerő eléréséhez. Az említett gépek összehasonlító tesztjei során jelentős különbséget lehetett tapasztalni a hanghatások terén is. A tőlünk 10 méterre lévő H3 hangját a DJI még 100 méter távolságból is elnyomta. A különbségnek a gyakorlatban vitathatatlan előnye, hogy azonos hanghatás mellett lényegesen közelebb tudunk repülni az adott témához, szóval akár az esküvői rendezvény közepette is nyugodtan lőhetjük a nagytotált a násznépről, anélkül, hogy bárkit is megzavarnánk.

Leica minőség

A német, 1907-ben alapított vállalat neve mára egybeforrt a legprofibb optikai készülékekkel. Ezért is volt rendkívüli mérföldkő, amikor bejelentették, hogy a két multinacionális cég közösen fogja elkészíteni a Typhoon H3-at, ár-érték arányban a piacon található legjobb drón-fotós megoldást. 

A nyers specifikációs adatokat átfutva még nem is éri nagyobb meglepetés az érdeklődőt. Egy incses szenzor, 20 megapixel, 4K/60FPS videófelvétel, 10 bites Y-log és f2.8-as, 23mm-es fókusztávolságú objektív. Ez kísértetiesen hasonlít például a Phantom 4 Pro tulajdonságaihoz, de a vérprofi fotós tudja, hogy a hibátlan kép készítéséhez nem feltétlen elég csak a nagyotmondó specifikáció. 

Az már első ránézésre is látszik a DJI hasonló kamerájával összevetve, hogy a Leica ION L1 Pro kamera lényegesen nagyobb méretű lett. A nagyobb méret pedig lehetővé tette, hogy a Leica létre hozza, amihez a legjobban ért: a tökéletes rajzolatú objektívet. A Yuneec kamerájának objektívét teljes egészében a Leica tervezte és sikerült kielégítenie a professzionális felhasználók részéről érkező igényeket, amik eddig kiaknázatlanok maradtak a drónos fotózás területén. Tudni illik, hogy a képminőséget nagymértékben befolyásolja a fény szenzorig vezető útja és hiába a nagy szenzor, ha csak egy apró műanyag lencsékből álló objektív a közvetítő szerkezet. A Leica ezért üveg, nagy átmérőjű aszférikus lencsetagokkal és hibátlan hőmenedzsmenttel látta el az ION L1 Pro-t. Ennek köszönhetően a témánk közel hibátlan képe jut el az érzékelő lapkáig, ahol pedig belép a képbe a Leica másik nagy erőssége: a digitális képalkotás.

A modern Leica kamera professzionális képfeldolgozó rendszerrel lett ellátva, aminek köszönhetően hibátlan részletesség és fejlett zajcsökkentés mellett rögzít tökéletesen színhű fotókat, még rossz fényviszonyok között is. Az elsőre egyformának tűnő képek alapos vizsgálata megmutatja, hogy összehasonlíthatatlanul természetesebb, részletgazdag és hibátlan csúcsfényű képek születnek a Leica kamerával. A nehezen fotózható témák esetében az Adobe RAW profil nyújt további segítséget és kínál széleskörű lehetőséget az utómunkálatok során akár a Lightroom akár a Photoshop használatával. 

Megbízható és precíz társ a munkában

Stabil és biztonságos repülés. A két plusz rotor nyújtotta előnyök közé tartozik, hogy nem kell attól tartanunk, hogy egy rotor meghibásodásának a kivédhetetlen következménye zuhanás és anyagi kár lesz, vagy rosszabb esetben személyi sérülés. Motorhiba esetén automatikusan aktiválódik az ötrotoros vészüzem és biztonságosan le tudjuk tenni a gépet anélkül, hogy káreset keletkezne. Ezen felül a hexacopter kialakítás a levegőben is kifejti jótékony hatását, mivel ennek köszönhetően kifejezetten kezes és könnyű irányításunk marad még nagyobb szél esetén is. További biztonsági funkcióként a gép orrában integrált ultrahang-érzékelők segítenek felismerni az akadályokat, illetve Return To Home, GeoFence és Fail-Safe beállításokra is lehetőségünk van.

A kreativitás kiaknázásának érdekében számos kifejezetten fotós és videós szegmenseket célzó funkciót kaptunk a Yuneec-tól. A DJI gépekkel ellentétben a H3 nem szab gátat a kamera 360 fokos körbeforgatásának, hiszen elektromosan felhúzható lábak segítik a minden irányba szabad kameraképet. Az intelligens automata repülési módok hivatottak könnyíteni a pilóta munkáját a lenyűgöző végeredmény elérésében. Ilyen például a waypoint alapú sebességtartó automata repülés, de lehetőségünk van: „Watch Me/Follow me, Orbit, Journey és Curve Cable Cam” üzemmódban is repülni. Az egyik személyes kedvencem pedig a rövid expozíciós intervallumok beállítási lehetősége, ami a TimeLapse vagy HyperLapse videók készítését hivatott elősegíteni.

Kétszer olyan látványos felvételek

Egy drón, egy távirányító és egy pilóta, a standard felállás. A sűrű akadályokkal övezett területen gyorsan mozgó téma fotózása, videózása azonban nem éppen ideális körülmény. Rally verseny vagy kerékpár futam a hegyek között, erdő mélyén megbúvó hotel és megannyi más szituáció tud bizony izgalmas pillanatokat okozni a kezelő számára. A pilóta teljes koncentráció mellett irányítja a drónt, hogy ne ütközzön neki semminek, figyeli a telemetriai adatokat és az akkumulátor töltöttségi szintjét, mindeközben pedig igyekszik hibátlanul operálni a kamerával a tökéletes felvételek érdekében. Nem egyszerű feladat és sajnos nagymértékben rontja a végtermék minőségét.

Egy drón, de két távirányító és így két operátor. Ez a receptje a tökéletesen komponált és lenyűgöző videóknak. Eddig ez a lehetőség csak az igazán nagy költségvetésű projektek esetében volt elérhető, hiszen több millió forintos eszköz befektetésről van szó. Szerencsére a Yuneec a Typhoon H3 lehetőséget biztosít a kreativitás maximális kiaknázására az alacsonyabb költségkerettel rendelkező felhasználók számára is. A TEAM MODE használata segít kihozni a maximumot a feladatból és még a legegyszerűbb munkák esetén is kimagasló minőségi javulást tudunk elérni. Az egyik távirányítón a drónpilóta kezeli a gépet, figyeli a fontos telemetriai adatokat és követi a repülési útvonalat. Vele párhuzamosan a kameraoperátor pedig a másik távirányítóval kizárólag csak a lenyűgözően komponált dinamikus felvételekre koncentrálhat. 

Elégedett megrendelő

A fotós-videós szakma napjainkra már rendkívül telített lett. Ehhez vegyük még hozzá az évről-évre folyamatosan több és profibb kamerákkal piacra lépő mobiltelefonokat is. Pár évvel korábban legalább még kivételesnek számított a drónos felvételkészítés, ami így kiemelt bennünket a többi piaci szereplő közül. De mára sajnos már nagyon nehéz érvényesülni ebben a szegmensben anélkül, hogy lenne valami, ami különbséget tesz a vállalkozók között.

A két operátoros megoldás és a felhúzható lábak eddig csak a sokmilliós ligában voltak elérhetőek. Ehhez párosulnak a drón megbízható technikai paraméterei, az intelligens funkciók és a világhírű Leica által tervezett optikai és szoftveres megoldások. A Yuneec a fejlesztéseinek köszönhetően lényegesen alacsonyabb ár mellett hozta közelebb a végfelhasználók számára a különleges megoldásokat. A Yuneec Typhoon H3 segít összehasonlíthatatlanul komplexebb és látványosabb felvételeket készíteni, ami javítja az ügyfélelégedettséget is. Közel azonos specifikációk és költségek mellett tudunk jobb minőséget biztosítani a megrendelőinknek, amivel végsősoron mindenki jobban jár. 

A Typhoon H3 + Leica ION L1 Pro tökéletes választás lesz, legyen szó profi, hivatásos fotósról és videósról vagy hétköznapibb felhasználóról egyaránt. 

Rólunk

Modern ipari dróntechnológiát és fejlett adatfeldolgozó szoftvereket ötvözve kínálunk komplett megoldásokat.

Felkapott

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Ne maradjon le a legújabb drónos hírekről és szakmai tartalmakról!


Tetszett a cikk? Köszönjük, ha megosztja!

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email

Olvasson tovább a kategóriában

Legfrissebb bejegyzéseink